Receptai - PatarimuPasaulis.ltReceptai - PatarimuPasaulis.ltReceptai - PatarimuPasaulis.lt
  • Patarimai
  • Receptai
    • Pusryčiai
    • Užkandžiai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Mėsos patiekalai
    • Žuvies patiekalai
    • Varškės patiekalai
    • Makaronų patiekalai
    • Daržovių patiekalai
    • Jūros gėrybės
    • Japonų virtuvė
    • Kepiniai
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Alkoholiniai gėrimai
    • Stalo puošimas
  • Sveikinimai
  • Augintinis
  • Horoskopai
  • Sapnininkas
  • Pusryčiai
  • Užkandžiai
  • Sriubos
  • Salotos
  • Mėsos patiekalai
  • Žuvies patiekalai
  • Varškės patiekalai
  • Makaronų patiekalai
  • Daržovių patiekalai
  • Jūros gėrybės
  • Japonų virtuvė
  • Kepiniai
  • Desertai
  • Gėrimai
  • Alkoholiniai gėrimai
  • Stalo puošimas
  • Kita
Kibinai

Kibinai. Skanių Trakų kibinų receptas

495724
Kepiniai
Cepelinai su mėsa

Cepelinai su mėsa

80828
Mėsos patiekalai
Bulvių košė

Puri bulvių košė

47461
Daržovių patiekalai
Bananų ir kriaušių kokteilis su jogurtu

Bananų ir kriaušių kokteilis su jogurtu

10423
Gėrimai
Tuno salotos su kiaušiniais

Tuno salotos su kiaušiniais

10434
Salotos
Skirtingos makaronų rūšys
Peržiūros: 1433

Kaip iš tikrųjų derinti makaronus su padažais? 3 svarbiausios rūšys ir klasikiniai receptai

Makaronų ir padažo derinimo taisyklės – lietuviams vis dar neatrasta paslaptis. Jeigu italai mėsiško Bolonijos padažo nederintų su spagečiais, o lengvo grietinėlės padažo – su fusilli, Lietuvoje pasirinkimo kriterijus vienas – kurie makaronai guli spintelėje, tie ir tinka labiausiai. Tačiau, anot tinklaraštininkės, maisto ir vyno žinovės Urtės Mikelevičiūtės, tai yra labai dažna klaida. Netinkamai parinkti makaronai gali reikšti, kad jūsų patiekalas „išsisluoksniuos“: padažas nubėgs į lėkštės apačią, ir jūs valgysite makaronus be skonio. Kaip išvengti šios klaidos?

„Netinkamas pastos rūšies pasirinkimas lemia tai, kad lėkštėje dominuoja arba makaronai, arba padažas. Bet jūsų tikslas nėra valgyti padažą ir makaronus atskirai, gero patiekalo paslaptis – tai jų dermė. Todėl tinkamos makaronų formos parinkimas yra esminis gardaus patiekalo kriterijus“, – teigia U. Mikelevičiūtė.

Tačiau ir patys makaronai daro svarbią įtaką galutiniam rezultatui – jų paviršius turi būti pašiauštas, kad padažas nenubėgtų. Pirmuosius kietagrūdžius makaronus Lietuvoje gaminančios „Malsenos“ technologė  Rima Gerulaitienė teigia, kad svarbiausias kriterijus – makaronų gamyboje naudojamos bronzinės formos.

„Esminis makaronų kokybę nurodantis bruožas – jų galimybė sugerti padažą. O tokią savybę užtikrinti gali tik viena – makaronų formavimas per bronzines formos. Tai speciali technologija, kurią naudojame savo makaronų gamyboje: ji „pašiaušia“ makaronų paviršių, todėl padažas idealiai prilimpa. Tai sudėtingesnis ir brangesnis makaronų gamybos būdas, tačiau tik jis gali užtikrinti aukščiausią kokybę ir, galiausiai, gerą patiekalo skonį“, – tikina specialistė. 

makaronu gaminimo procesas

Makaronų gaminimo procesas. Leidėjų nuotrauka ©

Trys makaronų rūšys, trys skirtingi padažai

Lietuvoje populiariausias makaronų rūšis galima suskirstyti į tris grupes: ilgi ir ploni, susukti ar sulankstyti bei vamzdelio formos makaronai. Visoms šioms grupėms pritaikomi ir skirtingi padažai.

  • Ilgos ir plonos makaronų formos – lengvi padažai

Auksinė taisyklė – ilgi ir ploni makaronai tinka su lengvos tekstūros padažais. Todėl spaghetti ar linguine serviruokite su jūros gėrybių, česnako ir alyvuogių aliejaus ar grietinėlės pagrindu paruoštais padažais, kurie nesunkiai padengtų kiekvieną makaroną.

„Galbūt iškart kyla klausimas, o kaip gi spaghetti bolognese, juk spagečiai su mėsingu ir visai nelengvu Bolonijos padažu – tai tikra klasika? Iš tiesų, italai niekada Bolonijos padažo, arba kaip jie vadina – ragu, neserviruoja su spagečiais, nes jis per sunkus ir per sodrus tokiems makaronams. Tačiau žymioji carbonara – tai visai kas kita. Sviestinė ir slidi tekstūra, kurią suteikia kiaušinio trynys ir iš šoninės išsiskiriantys riebalai – būtent tai, ko reikia spagečiams“, – tikina U. Mikelevičiūtė.

Ruošiant ilgus ir plonus makaronus, labai svarbu padažo nepagailėti, kad kiekvienas makaronas pakankamai pasidengtų, būtų slidus.

  • Susuktos ar sulankstytos makaronų formos – grubios tekstūros padažai

Susukta pastos forma geriausiai dera su turtingais ir sodriais padažais. Fusilli ar caserecce būdingos kreivės, sriegės ir grioveliai puikiai sulaiko visus šių padažų stambesnius ingredientus.

„Viena įdomiausių susuktų makaronų formų, kilusi iš Sicilijos, bet dar mažai atrasta Lietuvoje – caserecce. Šie makaronai puikiai dera su pesto, grietinėlės arba pomidorų padažu, įvairiais Viduržemio jūros regiono ingredientais kaip baklažanai, pomidorai. Kita, Lietuvoje populiaresnė susuktų makaronų forma – fusilli – puikiai pasitarnaus kreminių padažų su sūriais mėgėjams. Jų grioveliuose padažas puikiai išsilaiko ir nenubėga“, – teigia maisto ir vyno žinovė.  

  • Vamzdelių formos makaronai – tiršti ir sodrūs padažai

Vamzdelių formos makaronai – vieni populiariausių pasaulyje. Tokie makaronai kaip penne, rigatoni, macaroni ir paccheri turėtų būti tiekiami su tirštais daržovių ir mėsos padažais.

„Penne rigate – vamzdelio formos makaronai, supjaustyti kampu. Būtent kampiniai makaronų galai padeda padažui patekti į vamzdelio vidų, tarsi užfiksuoti jį makarono centre ir neleisti šiam išbėgti. Rigate reiškia išorėje esančias briaunas, kurios padeda padažui prilipti prie kiekvieno makarono. Dėl šių savybių vamzdelių formos makaronai itin pamėgti visame pasaulyje“, – teigia „Malsenos“ technologė.

3 klasikiniai itališki receptai ir 3 jiems būdingi padažai

„Išbandykite tris klasikinius itališkus pastos patiekalus, kurių sudėtis – labai paprasta, tačiau padažai puikiai „draugauja“ su tos rūšies makaronais. Vos keli ingredientai ir kokybiški lietuviški kietagrūdžiai makaronai, gaminti per bronzines formas ir gebantys gerai sugerti padažą – šių patiekalų paslaptis“, – receptais dalinasi Urtė Mikelevičiūtė.  

  • Romos klasika – „Cacio e Pepe“ su pipirais ir sūriu

3-4 asmenims reikės: 400 g „Malsenos“ spaghetti kietagrūdžių makaronų, 1 v. š. nesmulkintų juodųjų pipirų, 140 g avių pieno sūrio, druskos ir sviesto pagal skonį.

Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Išvirus nukoškite, tačiau šiek tiek vandens pasilikite padažo ruošimui. Kol verda makaronai, sutarkuokite sūrį.

Pipirus sutrinkite rupiai ir suberkite į sausą, šiek tiek įkaitintą keptuvę, kad šie paskrustų. Ant jų pilkite samtį makaronų vandens. Leiskite troškintis apie minutę. Į sutarkuotą sūrį taip pat pilkite šiek tiek makaronų vandens. Į patroškintus pipirus sudėkite išvirtus makaronus ir viską gerai išmaišykite.

Dėkite sviesto, pilkite sūrio kremą, viską dar kelias minutes pakaitinkite ir gerai išmaišykite. Dėkite į mėgstamą dubenį ir papuoškite šviežiai maltais pipirais, pabarstykite sūriu.

Cacio e Pepe su pipirais ir suriu

„Cacio e Pepe“ su pipirais ir sūriu. Leidėjų nuotrauka ©

  • „Pasta alla norma“ – vegetariški makaronai su baklažanais

3-4 asmenims reikės: 400 g lietuviškų kietagrūdžių makaronų penne rigate, 1 vnt. mažo baklažano, 2 a. š. alyvuogių aliejaus, 1 vnt. nedidelio svogūno, 1 česnako galvutės, žiupsnelio džiovintos aitriosios paprikos, 400 g skardinės pomidorų savo sultyse, 40 g parmidžiano, saujos šviežių baziliko lapų, druskos.

Mažais kubeliais supjaustykite baklažaną, dėkite jį ant popierinio rankšluosčio, apibarstykite druska iš abiejų pusių ir palaikykite kelias minutes, po to nusausinkite. Baklažanus apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, kol apskrus. Atidėkite į šalį.

Į keptuvę suberkite susmulkintą svogūną ir šlakelį vandens, keletą minučių patroškinkite ir sudėkite česnaką su aitriąja paprika, viską gerai išmaišykite ir pakepkite. Sudėkite pomidorus ir pusę skardinės vandens, patroškinkite. Medine lentele sutraiškykite pomidorus. Apskrudusius baklažanus sudėkite į keptuvę su padažu ir troškinkite, kol jis gerai suminkštės (apie 20-30 min.)

Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Atsidėkite puodelį vandens, kuriame virė makaronai. Išvirtus makaronus dėkite į keptuvę su padažu, gerai išmaišykite, papildomai įpilkite vandens, kuriuose virė makaronai, ir vėl gerai viską išmaišykite. Dėkite į mėgstamą dubenį ir papuoškite sūriu bei šviežiais bazilikų lapeliais.

Pasta alla norma

„Pasta alla norma“ – vegetariški makaronai su baklažanais. Leidėjų nuotrauka ©

  • Caserecce makaronai su naminiu bazilikų pestu

3-4 asmenims reikės: 400 g lietuviškų kietagrūdžių makaronų caserecce, šviežių bazilikų lapelių, 40 g parmidžiano sūrio, 10 g kedro riešutų. Naminiam bazilikų pestui: 2 stiklinių baziliko lapelių, 2 skiltelių česnako, 25 g kedro riešutų, 5 v. š. alyvuogių aliejaus, 50 g parmidžiano, pusės a. š. druskos, ¼ a. š. juodųjų pipirų.

Pasiruoškite bazilikų pestą: į smulkintuvą sudėkite bazilikus, česnaką, kedro riešutus, pipirus, druską ir aliejų. Viską sutrinkite iki vientisos masės ir sudėkite sūrį, išmaišykite.

Į verdantį pasūdytą vandenį sudėkite makaronus ir virkite nurodytą ant pakuotės laiką. Atsidėkite puodelį vandens, kuriame virė makaronai. Išvirtus makaronus sumaišykite su naminiu bazilikų pesto padažu. Dėkite į mėgstamą dubenį, papuoškite sūriu ir šviežiais bazilikų lapeliais bei kepintais kedro riešutais.

Caserecce su naminiu baziliku pesto

Caserecce makaronai su naminiu bazilikų pestu. Leidėjų nuotrauka ©

Rating:
( 0 Rating )

Kiti receptai

Silkė su raudonaisiais svogūnais

Silkė su raudonaisiais svogūnais

Šaltibarščiai kitaip

Šaltibarščiai kitaip

Kepta antis

Kepta antis

Pomidorų ir fetos salotos

Pomidorų ir fetos salotos

Bulviniai blynai su grybų ir kumpio padažu

Bulviniai blynai su grybų ir kumpio padažu

Bulvių kroketai su varške ir sūriu

Bulvių kroketai su varške ir sūriu

Pomidoruose kepti kiaušiniai

Pomidoruose kepti kiaušiniai

Naminiai bulvių traškučiai

Naminiai bulvių traškučiai

Sausainiai su šokolado gabaliukais ir riešutais

Sausainiai su šokolado gabaliukais ir riešutais

Keptos bulvės su kumpiu ir sūriu

Orkaitėje keptos bulvės su kumpio ir sūrio įdaru

Varškėčiai su cinamonu

Varškėčiai su cinamonu

Naujametinės salotos “Eglutė”

Naujametinės salotos “Eglutė”

Krabų lazdelės sluoksniuotoje tešloje

Krabų lazdelės sluoksniuotoje tešloje

Morkų salotos su česnaku

Morkų salotos su česnaku

Salotos su vištiena

Gardžios salotos su vištiena

Manų košė su sviestu

Manų košė su sviestu

Kokteilis

Kokteilis "Pina Colada"

Trinta cukinijų sriuba

Trinta cukinijų sriuba

Žemaičių blynai

Žemaičių blynai

Paella receptas

Paella - tradicinis ispanų patiekalas

Keptas karpis

Kepti karpio gabaliukai

Įdaryti kiaušiniai: šprotų ir sūrio įdaras

Įdaryti kiaušiniai: šprotų ir sūrio įdaras

Silkė pataluose šventiniam stalui

Silkė pataluose šventiniam stalui

Cepelinai su mėsos įdaru

Cepelinai su mėsos įdaru

Saldžios baltos duonos riekelės su bananu ir šokoladu

Saldžios baltos duonos riekelės su bananu ir šokoladu

Daržovių sriuba su grikiais

Daržovių sriuba su grikiais

Vištienos blyneliai

Vištienos blyneliai

Jautienos karpačio (carpaccio)

Jautienos karpačio su džiovintais pomidorais

Raugintų kopūstų sriuba su džiovintais grybais ir dešrelėmis

Raugintų kopūstų sriuba su džiovintais grybais ir dešrelėmis

Sveikuoliški moliūgų blynai

Sveikuoliški moliūgų blynai

Įdaryti kiaušiniai: Čederio sūrio įdaras

Įdaryti kiaušiniai: Čederio sūrio įdaras

Pyragėliai su obuoliais

Pyragėliai su obuoliais "Roželės"

Sumuštiniai su kiaušiniene ir voveraitėmis

Sumuštiniai su kiaušiniene ir voveraitėmis

Kiaušinienė su vištiena ir brokoliais

Kiaušinienė su vištiena ir brokoliais

Bulvės su šonine

Bulvės su šonine

Keptos stintos

Keptos stintos

Kiaulienos muštiniai

Kiaulienos muštiniai

Kruvinoji Meri

Kruvinoji Meri

Bananų ir kriaušių kokteilis su jogurtu

Bananų ir kriaušių kokteilis su jogurtu

Varškės spurgos

Skanių varškės spurgų receptas

Kruasanai su keptu kiaušiniu ir rūkyta dešra

Kruasanai su keptu kiaušiniu ir rūkyta dešra

Suši nigiri

Suši nigiri su lašiša

Kaprio salotos su Pesto padažu

Kaprio salotos su Pesto padažu

Cukinijų blynai su pievagrybiais

Cukinijų blynai su pievagrybiais

Grikių košė

Biri grikių košė

Grikių košė su pievagrybiais

Grikių košė su pievagrybiais (šampinjonais)

Keptuvėje kepti kiaulienos šonkauliukai

Keptuvėje kepti kiaulienos šonkauliukai

Silkė pataluose

Silkė pataluose: žuvelė

Silkė pataluose

Silkė pataluose

Suši

Suši "Philadelphia" receptas

Žagarėliai su varške

Žagarėliai su varške

Bulvių salotos

Bulvių salotos

Salotos su mocarela ir pomirorais

Salotos su mocarela ir pomidorais

Įdaryti kiaušiniai su sūriu

Įdaryti kiaušiniai su sūriu

2021 metų horoskopas

Receptai

Silkė pataluose
Greitkugelis arba studentiškas kugelis
Kiaulienos šašlykas marinuotas su sojos padažu
Keptuvėje kepti kiaulienos šonkauliukai
Jautienos karpačio (carpaccio)
Virtų bulvių kukuliai
Pyragėliai su bulvių įdaru
Burokėlių marinavimas obuolių sultyse
Bandelėje kepta plakta kiaušinienė su špinatais
Barščiai su džiovintais grybais
  • Privatumas
  • Reklama
  • Kontaktai
Visos teisės saugomos © 2012 - 2020 PatarimuPasaulis.lt
  • Patarimai
  • Receptai
    • Pusryčiai
    • Užkandžiai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Mėsos patiekalai
    • Žuvies patiekalai
    • Varškės patiekalai
    • Makaronų patiekalai
    • Daržovių patiekalai
    • Jūros gėrybės
    • Japonų virtuvė
    • Kepiniai
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Alkoholiniai gėrimai
    • Stalo puošimas
  • Sveikinimai
  • Augintinis
  • Horoskopai
  • Sapnininkas