Lazanija su bolognese padažu – tai išskirtinis ir itin jaukus patiekalas, kurio istorija siekia gilias Italijos tradicijas. Šis receptas, perduodamas iš kartos į kartą, primena, kaip paprasti ingredientai gali susijungti į išskirtinį skonių harmonijos koncertą.
Pasak legendų, lazanijos šaknys siekia senovės laikus, kai šeimos susiburdavo virtuvėje ir paversdavo maisto gaminimą savotišku malonumu, o bolognese padažas, kilęs iš garsiosios Bolonijos, greitai tapo nepakeičiamu priedu mėgstantiems eksperimentuoti virtuvėje. Nepaisant istorinės reikšmės, šį patiekalą gali pasigaminti kiekviena namų šeimininkė.
Pasinerkite į gaminimo procesą, išbandykite šį receptą ir leiskite sau patirti tikrą itališko skonio šventę.
Ingredientai lazanijai:
Lazanijos lakštai.;
Sūris - 500 g.
Bolognese padažui reikės:
Morkos - 2 vnt.;
Druska.
Bešamelio padažui reikės:
Miltai - 100 g;
Muskato riešutas - žiupsnelis;
Pipirai - žiupsnelis;
Druska - 1/2 arbatinio šaukštelio.
Gaminame. Bolonijos lazanija
Gaminame Bolognese padažą
1. Svogūnus ir morkas smulkiname smulkintuvu. Česnaką smulkiai supjaustome.
2. Į keptuvę pilame aliejų, ištirpiname šaukštą sviesto, tada pakepiname česnaką, dedame morkas ir svogūnus. Maišant kepiname 5-7 minutes.
3. Į keptuvę dedame faršą ir maišant kepame, kol faršas pakeis spalvą. Tada pilame pomidorų padažą, dedame pomidorų pastą, beriame baziliką ir pipirus. Viską gerai išmaišome ir troškiname ant silpnos ugnies apie valandą (jeigu naudojate kiaulienos faršą) arba 2-3 valandas (jeigu naudojate jautienos faršą). Jeigu troškinimo procese skysčiai išgaruoja, dapilame šiek tiek vandens. Prieš pabaigą beriame druską, išmaišome ir dar pakaitiname.
Gaminame Bešamelio padažą
1. Keptuvėje ištirpiname sviestą, beriame miltus ir maišant kaitiname kelias minutes.
2. Dalimis pilame pieną ir intensyviai maišome, kol neliks gumuliukų. Beriame druską, pipirus ir muskato riešutą. Išmaišome ir pakaitiname minutę.
Gaminame lazaniją
1. Puode užviriname vandenį, pilame šaukštą augalinio aliejaus. Šalia pastatome dubenį su šaltu vandeniu. Į verdantį vandenį dedame po vieną lazanijos lakštą, po minutės jį ištraukiame iš puodo, sedkundei pamerkiame į šaltą vandenį ir dedame ant švaraus rankšluosčio.
2. Sūrį sutarkuojame stambia tarka.
3. Kepimo formos dugną ištepame Bešamelio padažu, ant viršaus dedame lazanijos lakštus (jų nededame labai arti formos kraštų, nes kepant lazanijos lakštai didės). Toliau dedame sluoksnį Bolognese padažo, vėl sluoksnį Bešamelio padažo ir apibarstome tarkuotu sūriu. Toliau vėl dedame lazanijos lakštus ir tt, kol sudėsime visus produktus. Lazanijos viršų gausiai apibarstome tarkuotu sūriu.
4. Lazaniją kepame apie 40 minučių, 180 laipsnių karštumo orkaitėje. Skanaus!